Üzleti terület

Szerszámgyártás

A szerszámgyártási terület három fő csoportra osztható:

 1. Melegalakítási alkalmazások: pl. nyomásos öntés, melegsajtolás stb.
 2. Hidegalakítási alkalmazások: szilárd anyagok – fém, fa, kerámia, papír – megmunkálási folyamatai.
 3. Műanyag alakító alkalmazások: pl. fröccsöntés, flakonfúvás, stb.

Gépészeti alkalmazások

Saját tapasztalatainkból megtanultuk, hogy a szerszámacélok ideálisan alkalmazhatók gépészeti feladatok megoldására is. A tulajdonságok kiváló kombinációja révén az ún. “High Performance Steel (HPS)” lehet a megoldás olyan esetekben, amikor a hagyományos szerkezeti acélok tulajdonságai a speciális igénybevételeknek – nagy terhelés, nagy kopás, korrózió, magas hőmérséklet – már nem elegendőek.

Kutatás-fejlesztés

A partnerek igényeire koncentrálni

A kutatás-fejlesztés célja az Uddeholmnál hogy elébe menjünk partnereink igényének, kiváló tulajdonságokkal rendelkező termékeinkkel. Metallurgusaink nemcsak saját termékeinket ismerik kiválóan, hanem partnereinkkel szorosan együttműködve, igényeiknek megfelelően folyamatosan új, egyre jobb tulajdonságú termékeket fejlesztenek ki. Folyamatos a kapcsolat a nagy egyetemekkel és kutatóintézetekkel is.

Termékfejlesztés

Az állandósult versenyhelyzet miatt új és emelt színvonalú termékeket, szolgáltatásokat igényelnek partnereink. Ennek megfelelően a termékfejlesztés kulcsfontosságú kérdés az Uddeholmnál.

Koncepciónk a sikeres termékfejlesztésre vonatkozóan az egyidejű mérnöki rendszeren alapul. Ez a rendszer a fejlesztési projekt valamennyi alapvető funkcióját átfogja az indulástól a projekt befejezéséig.

A termékfejlesztés szigorúan piac orientált, az alábbi tényezők járulnak hozzá az új termékek hatékony kifejlesztéséhez:

 • Partnereink részvétele a fejlesztési folyamatban
 • Alkalmazástechnikai tesztek végrehajtása a kiválasztott partnerekkel közösen
 • Korszerű kutatás-fejlesztési laboratórium
 • Korszerű technológiai fejlesztés
 • A metallurgiai folyamatok széles skálája, beleértve az elektrosalakos átolvasztást (ESR), a porkohászati- (PM) és a Spray Forming technológiákat is.

Technológiai fejlesztés

Hatékonyság növelés

A gyártási technológiák folyamatos fejlesztése biztosítja, hogy az alkalmazott eljárások valóban óvják a környezetet és megbízhatók a termék minősége szempontjából.

A termékek és gyártási folyamatok javítása érdekében új technikákat alkalmazunk a kritikus folyamatok vezérléséhez, amelyek növelik a minőséget és az anyagkihozatalt. Az egyetemekkel és kutató intézetekkel való szoros együttműködés lehetővé teszi az új műszaki megoldások gyors bevezetését a gyártásba. Kiváló mérnöki eszközök állnak rendelkezésünkre a gyártási folyamatok szimulálására, nagy teljesítményű szerszámacélok gyártásához.

A kutatás-fejlesztési tevékenység során az alábbi kutatóhelyekkel van szoros kapcsolatunk:

Svédországban:

 • The Royal Institute of Technology Stockholm (metallurgiai tisztaság)
 • Uppsala University (tribológia és kopási mechanizmusok)
 • Karlstad University (melegmunkaacélok tönkremeneteli mechanizmusai)
 • The Swedish Institute of Metals Research Stockholm (megmunkálhatóság)

Külföldön:

 • University Magdeburg (nyomásos öntés)
 • TNO Industrial Technology Holland (kopás és deformáció)
 • Ecole Nationale Superieure D’Arts at Metiers France (szerszámacélok megmunkálása)